نرم افزارهای شبکه های اجتماعی تحت اینترنت همچون وایبر که در ایران علاقه بسیاری از ما را به خود جلب کرده ، رمز و راز های شنیدی را در دل خود نهفته دارد.
به گزارش بازتاب بروجرد ، وایبر یک نرم افزار شبکه اجتماعی در بستر اینترنت است که در طی مدت کوتاهی که از عمر آن می گذرد بیش از 200 میلون کاربر در سطح جهان را با خود همراه کرده است.
اصلی ترین دلیل موفقیت این نرم افزار شبکه اجتماعی در فضای مجازی ، رایگان بودن خدمات آن برای کاربران خود است.
بسیاری از کاربران ایرانی نیز با توجه به ویژگی های جذاب وایبر همچون رایگان و بدون هزینه بودن ، بدون ثبت نام یا درخواست کلمه عبور و کیفیت خوب صدا و چند مزیت دیگر به استفاده از آن گرویده اند بدون آنکه از پشت صحنه مه آلود آن آگاه باشند.
نرم افزار وایبر توسط ۴ همکار اسرائیلی تأسیس شد: تلمن مارکو، ایگور مگزینیک، سانی مارولی و اوفر اسمچا ،طراحی و پیاده سازی شد .مارکو به عنوان مدیر عامل این شرکت در سال 1973 در اسرائیل به دنیا آمد و سال ها در سرویس جاسوسی اسراییل (موساد) خدمت کرد .
تلمن مارکو طراح و پیاده ساز وایبر
مدرک کارشناسی کامپیوتر از دانشگاه تل-آویو گرفت و بعد از تحصیلات کارشناسی به ایالات متحده رفت و بیشتر زندگی بعدی خود را در آمریکا گذراند.
او چندین نرمافزار برای کنترل فعالیتهای کاربران در دنیای مجازی نظیر iMesh و Bandoo نوشت. در سال ۱۹۹۷ او شرکت Expand Networks را ایجاد کرد و تا سال ۲۰۰۴ مدیر این شرکت بود. در سال ۲۰۱۰ مارکو به همراه دوست خود ایگور مگزینیک که در ارتش اسرائیل با هم آشنا شده بودند شرکت وایبر را تاسیس نمود.
تأمین سرمایه این شرکت توسط سرمایهگذاران شخصی است، که تلمن مارکو آنها را «دوستان و خانواده» نامیدهاست .
تا ۲۰۱۳، در این شرکت ۲۰ میلیون دلار سرمایهگذاری شدهاست.
در ۱۴ فوریه ۲۰۱۴ وایبر توسط شرکت راکوتن به قیمت ۹۰۰ میلیون دلار خریداری شد. پیش از فوریه ۲۰۱۴، بیشتر سهام این شرکت را یک خانواده اسرائیلی به نام شباتای (۵۵٫۲٪) و تلمن مارکو)۱۱٫۴٪(و نیز یک شرکت آمریکایی به نام IRS وست(۱۲٫۵٪) در اختیار داشتهاند. تلمن مارکو از پاسخ به سؤالات صریح درباره نقش خود در آینده شرکت تحت مدیریت راکوتن، امتناع کرد.
نرمافزار وایبر به خاطر محافظت ضعیف از دادهها مورد انتقاد قرار گرفتهاست. وایبر دادهها را به طور گسترده جمعآوری میکند که بسیار بیشتر از مقدار دیگر نرمافزارهای مشابه (مانند اسکایپ) است؛ هم اطلاعات کاربران سرویس اسکایپ و هم غیر کاربران این سرویس (مانند اطلاعات شماره تلفنهای گوشی کاربر، بیرون از وایبر). بسیاری از این دادهها بدون رضایت و اطلاع کاربران جمعآوری میشود، که «قوانین محافظت از داده» اتحادیه اروپا را نقض میکند. همچنین شرکت وایبر مشخص نکردهاست که چه هنگام و برای چه مقاصدی از دادههای جمعآوریشده استفاده میکند، و این دادهها در اختیار چه کسانی قرار میگیرند.
نرمافزار وایبر همه اطلاعات موجود در دفتر تلفن را استخراج میکند و بر روی سرورهای وایبر قرار میدهد. برای نمونه وایبر هنگام نصب درخواست میکند که به نرمافزار تواناییهای گسترده شامل تغییر پروندههای روی دستگاه داده شود. آنچه موجب افزایش بدگمانی به این نرمافزار شدهاست، این است که سازنده نرمافزار چندین سال در ارتش اسرائیل خدمت کردهاست.به علاوه مالک شرکت از افشاکردن منابع مالی شرکت و روش درآمدزایی آن امتناع کرده بود.
اخبار و گزارشهایی وجود دارد که نرمافزار به شماره تلفنها، پیامکها، شمارههای تماسگرفتهٔ کاربر، حتی آنهایی که جزء نرمافزار نیستند، دسترسی پیدا میکند، و توانایی این را دارد که موقعیت جغرافیایی کاربران را تشخیص دهد، و به صوتها، عکسها و فیلمهای ضبطشدهٔ کاربر دسترسی پیدا کند. وایبر همچنین قادر است همه پروندههای روی گوشی تلفن، و حتی تنظیمات کاربر و برنامههای نصب شده او را ببیند.
سرور این نرم افزار در خاک اسراییل قرار دارد و اطلاعات ارسالی شما برای دوستانتان ابتدا در سرور اسرائیل ذخیره شده و سپس برای دوستان و آشنایان شما ارسال می شود و این اطلاعات ذخیره شده در سرور مورد بررسی و استفاده سرویس های جاسوسی اسراییل و غرب قرار خواهد گرفت.
با توجه به اینکه نحوه در آمد زایی این نرم افزار از طریق کلیک کردن کاربران است که باعث افزایش پهنای باند و در نتیجه بالا رفتن ارزش افزوده آن خواهد شد ، با هر بار کلیک کردن شما روی گوشی لمسی خودتون در محیط وایبر بین 140 الی 700 تومان عاید رژیم کودک کش اسراییل خواهد شد و چه بسا این کلیک ها موجبات خرید تسلیحات نظامی و وسیله ای برای کشتار زنان و کودکان در غزه شود.